EDUCATION AS A REFUGEE

THAI-BIRMA BORDER – Februari 2011 – Het duurde een tijdje eer ik mijn ingangskaart in handen kreeg, maar eindelijk kon ik dan toch het enorme domein betreden waar 50.000 Birmese vluchtelingen wonen. Toegang tot de kampen krijg je niet zomaar, maar ik zou een aantal workshops voor het Teacher Certificate Progamm verzorgen.

WONDERWISPER – A BRIDGE OF STORIES

Volkeren in onderdrukking moeten gebruik maken van allerhande methodieken om het hoofd te bieden aan de specifieke situatie waarin zij zich bevinden. De Birmezen van minderheidsgroepen zijn een volk dat het hard te verduren heeft in eigen land én in de dorpen en kampen langs de grenzen.  ‘Story telling’ is één van de methodieken waarvan zij gebruik maken. Aan de Thais-Birmese grens leerde ik organisaties kennen die verhalenworkshops organiseren met kinderen en jongeren. Zij vragen hen verhalen over hun dagelijks leven te vertellen, neer te schrijven en te tekenen…
 

Thailand-Birma border – illegal at school

THAI-BIRMA BORDER – Februari 2011 – Vanachter op een brommertje scheur ik over hobbelige stoffige wegen naar de afgelegen open plek waar deze nieuwe schoolgebouwen sinds 3 maanden in gebruik zijn. Het is een serie half-open stenen gebouwen met golfplaten daken. Het geluid van de opdreunende leerlingen komt me al van ver tegemoet.